Het eerste station van Weesp is geopend in 1872 bij aanleg van de Gooilijn en weer gesloopt in 1967. In 1967 werd het tweede station geopend. Dit werd deels buiten dienst gesteld in 1985. Een deel hiervan werd vervolgens als fietsenstalling gebruikt. Na een grondige verbouwing in 2013 is nagenoeg het hele stationsgebouw uit 1967 als (bewaakte) fietsenstalling in gebruik genomen.
Het station heeft zijn huidige omvang gekregen in 1985, voor de in 1987 deels gereed gekomen Flevolijn. Hierbij is ook de Vechtbrug, die vlak bij het station ligt, verdubbeld. Doordat Station Weesp een overstapstation is, heeft het veel forensenverkeer te verwerken. Door het aansluiten van de Schiphollijn op Weesp in 1993 (opening van de Zuidelijke Tak van de Ringspoorbaan) was de dubbelsporige brug waar zowel treinen naar Schiphol vv en Amsterdam Centraal vv gebruik van maakten een zogenaamde ‘flessehals’ geworden. Daarom is ook een tweede spoorbrug aangelegd over het Amsterdam-Rijnkanaal. Toentertijd was deze uitbreiding uitgevoerd in het kader van Rail 21, een toekomstplan uit de tijd dat de NS nog niet was verzelfstandigd. Beide bruggen zijn dubbelsporig. De nabij Weesp gelegen Gooiboog maakt het sinds 2003 mogelijk om rechtstreeks van Hilversum naar Almere te reizen; reizigers wordt zo een overstap in Weesp bespaard.
Al sinds mijn schooltijd (HBS Amsterdam Nobelweg) maak ik veel gebruik van dit station. Nog steeds winderig en hoog gelegen perrons.
De voetgangerstunnel was er vroeger niet, het was opletten met oversteken!
En nog steeds gebruiken we het station om comfortabel in Amsterdam te komen vanuit het verre Brabant, er is parkeerruimte en regelmatig een verbinding.
Het huidige station, met de enorme altijd volle fietsenstalling.
De situatie voor 1965
Voor het station werd in 1928 een monument gebouwd voor het 100-jarig bestaan van de cacaofabrikant Van Houten. De fabrikant uit Weesp was in die tijd wereldberoemd. Het monument was dan ook zeker geen goedkoop ding: een groot art deco werk zoals zovele fraaie Van Houten reclames, met geglazuurde tegels, een ijzeren kunstwerk bovenop en ‘s avonds verlicht. Verdwenen bij de verplaatsing van het station in de jaren 60 van de vorige eeuw, zonder respect voor verleden en kunstwaarde.
Na de nieuwbouw bleef het plein ervoor jaren leeg, de kermis streek er wel eens neer.
Het oude station verdwenen, een parkeerplaats werd er aangelegd.